Veel gestelde vragen

Vragen die vaker gesteld worden?


Veelgestelde vragen
  • 1. Waarom zaaien jullie een lint langs de kant van de weilanden?

    Bijen en insecten kunnen het meeste voedsel vinden langs de slootkanten. Daarnaast groeien er veel meidoorns bij de weilanden in de berm. Dat is vroeg stuifmeel in het voorjaar. Dus een prachtige combinatie voor de insecten

  • 2. Waarom zaaien jullie niet een groot perceel in met bloemen dat is toch veel makkelijker.

    Klopt maar dan missen we het voordeel van de slootkanten. Wanneer we ons slootbeheer en ons randenbeheer samenvoegen dan kunnen we veel meer voor de natuur doen. En daar komt bij dat de wandelaar en natuurgenieters er meer van kunnen meemaken. 

  • 3. Wat ik niet leuk vind is dat ik op de weg soms insecten dood rijdt.

    We snappen je helemaal.  Dit was ook een reden waarom we het niet wilden. Maar het blijkt dat je meer insecten het leven geeft wanneer je de bloemen langs de randen teelt. Gek genoeg is het minder erg een paar insecten dood te rijden op de weg. Vergeet niet dat de vogels ook leven van insecten. Een grutto kuiken heeft meer dan duizend insecten per dag nodig om groot te worden. Door bloem linten langs de slootkant te maken kunnen veel meer insecten leven. 

  • 4. Welke volgelsoorten leven er bij jullie op de boerderij?

    De belangrijkste kleine vogels zijn; De boerenzwaluw, de gierzwaluw, de huiszwaluw, de koolmees, de merel, de putter, de winterkoning, de huismus, de pimpelmees, het roodborstje, de vink. Soms het blauwe vogeltje…… En heel veel verschillende rietvogeltjes

  • 5. Hebben jullie ook uilen op de boerderij?

    Ja wij hebben zelfs een nestkast waar een kerkuil in nestelt. Ook horen wij de geluiden van de ransuil maar waar die broedt weten we niet. 

  • 6. Hebben jullie ook roofvogels op de boerderij?

    Jazeker die horen daar ook. Wij hebben een nestje van de valk in de lindebomen. De Buizerd rooft ook wel eens wat weg. De Kraai is ook een akelige voor de kleine kuikens en de kleine haasjes. Samen met de meeuwen. De witte en de grijze Reiger vallen wat ons ook onder de roofvogels

  • 7. Welke weidevogels vliegen er bij jullie?

    De scholekster, de kievit, de tureluur, soms de grutto. We hebben het laatste jaar ook een witte reiger. Waar hoort die bij? Net als de grijze reiger. Ik denk dat wij die bij de roofvogels zetten. Die vangen heel graag visjes uit onze gracht en ook kuikens in het land. 

  • 8. Wanneer jullie maaien heb je minder insecten die daar op dat land zijn. Waarom maaien jullie dan?

    Wij maaien omdat wij voor de koeien en de kalveren gras nodig hebben om in de winter te eten. In het voorjaar groeit er te veel gras voor de koeien om dat allemaal op te eten. Wanneer we dat niet maaien hebben we dus geen gras voor de koeien wanneer ze binnen staan op stal. 

Share by: