Bloemenpracht!

Bloemenpracht!

BLOEMENPRACHT was achteraf een twee jarig project en is gestopt. 
Het werk van een rand bloemen bij de koeien langs is erg veel. We hebben er goed over nagedacht en we zijn overgegaan naar het zaaien van Kruidenrijk grasland. De bloemen missen we vreselijk, maar het effect voor de biodiversiteit op ons bedrijf is alleen maar gegroeid.  We hebben nu meer dan 20 ha kruidenrijk grasland.  
We laten Bloemenpracht staan op de website omdat het zo ontzettend mooi was!
En ook hier geldt, ik had mijn leven lang spijt gehad wanneer ik het niet had gedaan! De bloemen hebben er gestaan en daar ben ik super trots op dat dat ooit is gelukt. 
Anita 

Bloemenpracht op Boerderij Edzemaheerd


Gaaf dat je belangstelling hebt voor Bloemenpracht op Boerderij Edzemaheerd! Ook dit jaar gaan we weer zaaien om de biodiversiteit te vergroten. Vlinders, bijen en insecten hebben hulp nodig. Help mee en koop je eigen meter(s)! 


Waarom op Boerderij Edzemaheerd?


Wij zijn vanaf 2009 biologisch. Dat houdt in dat wij geen gebruik maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Onze biologische bodem is een geschikte bodem voor bloemen, waarmee we een gunstige leefomgeving voor insecten creëren. Bloemen vormen de voedingsbron als basis voor groei van de biodiversiteit. Verder worden op ons land geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, waardoor de overlevingskansen van de insecten nog extra vergroot worden. Aangezien 75% van verbouwd voedsel in de regio afhankelijk is van bevruchting door bijen en insecten, zijn er ook voordelen voor de locale voedselproductie te behalen. Hier willen wij graag aan bijdragen.


Waarom langs de trekweg?


De trekweg loopt van Zoutkamp naar Onderdendam en is de oudste weg in Noord Groningen. Daaraan staat onze Boerderij Edzemaheerd bij Leens. De lange bloemenstrook langs de eeuwenoude weg geeft een prachtig gezicht waar iedereen van kan genieten.


Waarom langs de sloot zaaien en niet een perceel?


Er is erg veel leven langs een slootkant. Er zijn onderzoeken gedaan dat er in bloemenstroken langs de sloot meer dan 4x zoveel insecten vliegen dan in het land. Dus: extra rendement voor de natuur.


Waarom samen met jou?


Heb jij zorgen over het klimaat en de biodiversiteit en wil jij ook graag je steentje bij dragen? Heb jij geen of een te kleine tuin voor een bloemenpracht? Of wil je meer doen voor de natuur en de biodiversiteit naast je eigen tuin? Dan bieden wij de oplossing! Wij stellen onze grond beschikbaar. Maar we kunnen dit project niet alleen financieren. Daarom hebben we jou nodig! Jouw gehele donatie komt ten goede aan Bloemenpracht!. Wij willen graag onze uitdagingen in de landbouw delen en daar samen met anderen duurzame oplossingen voor vinden. Hoe meer mensen er betrokken zijn hoe beter! Samen kunnen we meer bereiken. Doe je mee?

Krijg later geen spijt en help de biodiversiteit!

Wat kan Bloemenpracht! betekenen voor jou en de natuur?

Biodiversiteit heeft hulp nodig

Bijen, vlinders en andere insecten zijn de basis van onze voedselvoorziening. En zij hebben het zwaar. Jaarlijks sterven er vele soorten uit. Wij willen hier verandering in brengen, maar dit kunnen we niet alleen. Help mee, dan zaaien wij in mei en helpen we samen de vlinder en de bij!

Prachtig landschap

De bloemen zijn broodnodig voor de biodiversiteit, maar ze staan ook prachtig! Vorig jaar is het gelukt en hebben we langs de Trekweg 2 km bloemen gezaaid. Vele voetgangers en fietsers hebben genoten van het uitzicht. Vond u het ook zo mooi? Help dan ook dit jaar weer mee!

Alle beetjes helpen

Naast Bloemenpracht! zaaien we hectares grasland in met kruidenmengsels, klavers en verschillende grassoorten. We weiden de koeien langer, maaien minder en laten kruiden bloeien. Dit helpt de insecten overleven.

Voor een mooie toekomst

'We lenen de aarde van onze kinderen' werd laatst gezegd. En eigenlijk is dat ook zo. Wij willen graag dat onze kinderen en kleinkinderen het gezang van vogels kunnen horen, naar het geluid van de krekels kunnen luisteren en kikkervisjes kunnen vangen in de vijver.

Wij willen de eerste bloemen zaaien over:

Dagen
Uren
Minuten
seconden

We gaan nu zaaien!

Welke bloemen hebben we gezaaid?

Boekweit, Gierst, Zomertarwe, Luzerne, Bolderik, chrysant, Cosmea, Phaselia, Gele ganzenbloem, Gele kamille, gipskruid, Groot Akkerscherm, Hoofdjesgilia, Klaproos, Korenbloem, Koriander, Meisjesogen, Saffloer, Zonnebloemen, Groot kaasjeskruid, Zeep of koekruid en Voederwikke.


Wie leven er in de strook Bloemenpracht?

In de strook is plek voor de bijen, vlinders, vogels en beschutting voor het wild. Om de meerwaarde voor deze insecten te vergroten zaaien we de bloemen ook langs de slootkant. De slootkant biedt beschutting bij slecht weer, bevat veel “leven”. Langs de slootkant staat veel struweel waar je al vroeg stuifmeel voor de bijen vindt. En beschutting voor de kleine vogeltjes. 

We vervangen de afrastering langs de sloot en schuiven die 3 meter op nadat we hebben gezaaid. De afgestorven bloemen van vorig jaar zullen worden verwijderd waarna de nieuwe bloemen gezaaid kunnen worden.  

Aangezien dit project alleen gerealiseerd kan worden met de (financiële) hulp van belangstellenden, willen wij ook iets voor je terug doen! Denk hierbij aan: up-to-date gehouden worden over de vooruitgang met foto's, filmpjes en interviews.

Kortom, we zijn er klaar voor om te gaan zaaien!”

"

Bij ons op Boerderij Edzemaheerd is de jeugd bijna bewuster met de natuur bezig dan de oudere generatie. Onze kinderen hadden wat moeite met mijn oude opel pickup van 1994. "mam die stoot wel heel veel verkeerde gassen uit. In bepaalde steden willen ze je niet zien mam met die auto." Ik bijna overtuigd. Toen dacht ik wacht eens even. Zeg jongens, jullie reizen de wereld over met het vliegtuig. Wat is nu het ergst? mijn opel pickup, waarvan ik het gaspedaal niet ver van indruk of al jullie wereld reizen?. Wanneer ik de auto verkoop gaan jullie dan niet meer op reis?" hmm". Esther, de jongste van inmiddels 25 jaar, kwam met het volgende idee; "Mam wanneer wij nu eens bij landschapsbeheer Groningen een advies vragen hoe wij op de boerderij ervoor kunnen zorgen dat we een gedegen advies krijgen van herbeplanting en onderhoud van onze bomen op het boerenerf? Dan ga ik wel in mijn netwerk geld inzamelen om het plan uit te laten voeren. Wanneer een vriendin/vriend toch wil vliegen dan kunnen ze mij geld geven, zodat wij weer een boom kunnen planten en onderhouden. Want onderhoud vraagt nog de grootste investering". Zo gezegd zo gedaan. 
Vervolgens ben ik door haar gestimuleerd om het grootser aan te pakken. Want hoe gaaf is het wanneer wij langs 2km wandel-en fiets route bij onze boerderij langs kruiden/bloemrijke lint zaaien.  De bloemen beginnen dan bij het Stort in Leens langs de trekweg via de Klaarkamperweg naar Wehe den Hoorn.  De trekweg is de oudste weg van Zoutkamp naar Onderdendam. In de kaart kun je zien waar we deze lint willen realiseren. Hoe prachtig in deze Corona tijd. Even erop uit en wandelen langs de trekweg of een ronde Wehe den Hoorn, Stort Verhildersum. Er is nog nooit van gekomen maar nu door de Corona crisis gestimuleerd om het daadwerkelijk te creëren. Door Esther ben ik over de streep getrokken om dit project op te starten. Ik hoop met heel mijn ziel en zaligheid dat het positief wordt ontvangen en dat wij dit voorjaar het lint bloemen/kruiden inzaaien en dit najaar de beplanting kunnen realiseren. In ruil daarvoor gaan wij verschillende dingen organiseren om te laten zien wat er gebeurd met het lint bloemen. Voor de natuur en voor de mensen. Volg ons op de media via Boerderij Edzemaheerd.
Share by: